

WTO THEMATIC COURSE ON THE SERVICES ASPECTS OF ELECTRONIC COMMERCE

12-15 NOVEMBER 2024 ROOM

Draft Programme

Tuesday, 12 November 2024	
Registration	8:30 - 9:00
Opening Session + Pre-Test	9:00 - 9:40
Welcome coffee	9:40 - 10:15
Session 1: E-commerce, WTO, and services trade • The role of WTO • E-commerce and digital trade • Recent trends and the impact of new technologies	10:15-11:45 (90 mins)
 Session 2: Measurement of digital trade Statistical approaches What do figures tell us? 	11:45 - 12:30 (45 mins)
Group photo	12:30-12:45
POST LUNCH TSD FACILITATED EXERCISE	14:00-14:30
Session 3: GATS – A review of key concepts and obligations	14:30-15:30 (60 mins)
Coffee break	15:30-15:45
 Session 4 (part 1): The relationship of the GATS with e-commerce Members' assessment in the Work Programme on Electronic Commerce (Areas of convergence and divergence) Data-related measures and the GATS Role of the GATS 	15:45-17:15 (90 mins)
GROUP WORK	17:15-18:15



Wednesday, 13 November 2024	
Participant-led Review - Group I	9:00 - 10:00
Session 4 (part 2): The relationship of the GATS with e-commerce Relevant case law Selected Classification issues	10:00-11:00 (60 minutes)
Coffee break	11:00-11:15
Session 5: Services for e-commerce and e-commerce for services	
Session 5A: Telecom & ICT services	11:15 - 12:15 (60 mins)
Session 5B: Financial services (including payments)	12:15 - 13:15 (60 mins)
POST LUNCH TSD FACILITATED EXERCISE	14:15-15:00
Session 5C: Transport and Logistics Services	15:00 -15:30 (30 mins)
Coffee break	15:30 - 15:45
<u>Session 5D</u> : Audiovisual Services; Education Services; Health services; Professional Services; Tourism Services	15:45 - 17:15 (90 mins)
Reception with all participants	17:15
GROUP WORK	17:15-18:15



Thursday, 14 November 2024	
Participant-led Review - Group II	9:00 - 10:00
Session 6: WTO Work Program on E-commerce	10:00-10:45 (45 mins)
Session 7: The trade in goods perspective	10:45 - 11:45 (60 mins)
	Roy Santana
Coffee break	11:45 - 12:00
Session 8: What about intellectual property aspects?	12:00 - 13:00 (60 mins)
	Wolf Meier-Ewert
POST LUNCH TSD FACILITATED EXERCISE	14:00-14:30
<u>Session 9</u> : The Moratorium on customs duties on electronic transmissions	14:30-15:15 (45 mins)
Session 10: Digital trade and experiences in applying internal taxation	15:15-16:00 (45 mins)
	IMF – Adam Jakubik
	(online participation)
Coffee break	16:00 - 16:15
Session 11: Roundtable discussion	16:15 -17:15 (60 mins)
GROUP WORK	17:15-18:15



Friday, 15 November 2024		
Participant-led Review - Group III	9:00 - 10:00	
Session 12: E-Commerce in Regional Trade Agreements RTAs with e-commerce and digital trade disciplines Main types of disciplines Exercise	10:00 - 11:00 (60 mins)	
Coffee break	11:00 - 11:15	
 Session 13: Joint Statement Initiative on E-commerce Launch and participation Areas of work Overview of the negotiating text The key issues of services trade relevance 	11:15-13:15 (120 mins)	
Group Evaluation of the Course + After Test	14:00 - 15:00	
Closing Ceremony and Distribution of Certificates	15:00 - 15:30	